Musik i militära arkiv

Musik i militära arkiv – inte bara militärmusik

Nu börjar Levande musikarvs och Försvarsmusikens stora projekt med att inventera och samla in information om den musik som finns i de många militära samlingarna och arkiven runt om i Sverige. Projektet löper över tre år och genomförs med stöd av Torsten Söderbergs stiftelse.

En stor och för de flesta okänd skattgömma av svensk musik finns dold i militära arkiv och samlingar. Musik som i dag inte bara är bortglömd utan även i det närmast oåtkomlig och vi riskerar att förlora en stor och viktig del av vårt musikaliska kulturarv.

Från 1800-talets början och fram till mitten av förra seklet spelade militärmusikerna en avgörande roll i det svenska musiklivet. Sammanlagt har det funnits ca 80 militärmusikkårer i Sverige. Tack vare dessa hade många orter runt om i landet ett blomstrande musikliv och vid sidan av sin tjänst i det militära hade musikerna avgörande betydelse för det civila musiklivet där de ofta hade en drivande funktion. Många var också framstående tonsättare, som förutom marscher och ceremonimusik även komponerade mycket musik för civila sammanhang, från kammarmusik till orkesterverk.

Genom att upprätta en databas över arkiven och skapa en översikt av det notmaterial som finns bevarat i dem, samt ge ut ett antal nya fritt nerladdningsbara notutgåvor ur detta rika material, vill Levande musikarv/Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Försvarsmusiken och Krigsarkivet göra musiken tillgänglig för musiker, musikstudenter, konsertarrangörer, forskare och den musikintresserade allmänhet. På så vis blir den en självklar och levande del av dagens moderna konsertrepertoar.

Svensk blåsmusik är i dag ett eftersatt område och den bristande tillväxten på musiker i landet ger skäl till oro inför framtiden. Att ha tillgång till en inhemsk repertoar av hög kvalitét i moderna notutgåvor är av största betydelse för att väcka intresse och engagemang hos såväl musiker som konsertpublik. Genom att tillgängliggöra den enorma musikaliska skatt som finns i de militära notarkiven kan vi berika den svenska blåsmusikrepertoaren och åter ge denna en självklar plats i dagens musikutbud.

Bakgrund

Från 1800-talets början och fram till att militärmusiken övergick till att bli Regionmusiken på 1970-talet hade militärmusikerna en mycket stor betydelse för det lokala musiklivet över hela landet. Tack vare dem fick både större och mindre städer tillgång till ett musikutbud av hög kvalitet som alla kunde ta del av. Musikkårerna spelade inte bara i militära sammanhang utan framträdde även vid nationella fester, idrottsevenemang och invigningar.

Utöver sin tjänstgöring var musikerna även i högsta grad aktiva i det civila musiklivet och flera av landets mest framstående musiker och tonsättare var i grunden militärmusiker. De framträdde och var drivande i alla typer av musikaliska sammanhang under 1800-talet och långt in på 1900-talet – från Hovkapellet och kyrkan till teatrarna, brunnsorkestrarna och musiken vid glasbruken, i skarpskyttekårer och Frälsningsarmén. Därtill kom de populära konserterna under somrarna i parker som t ex Mosebacke och Humlegården i Stockholm resp. Trädgårdsföreningen och Liseberg i Göteborg och på många andra orter. Samtidigt stod militärmusikerna även för den mest omfattande utbildningen av orkestermusiker i landet.